Résztvevők

  • Grams Dominik-Doubravszky Bálink
  • Gráfel Vince-Weidinger György
  • Földesi Péter-Borsos Dániel
  • Péch Fanni (RIVE) Héjj Eszter (THE)

Kísérőink: MORZSA és Péch Balázs

Elérkezett idén is a legnagyobb megmérettetés amire az egész évben készültünk, az Európa Bajnokság! A verseny idén a franciaországi La Rochelle-ben került megrendezésre a versenyzők örömére. A kiutazást repülővel szerveztünk, majd egy párizsi átszállással a TGV-vel folytattuk tovább utunkat ami így mindösszesen 5 órát vett igénybe a megszokott több mint 10 órás utakkal szemben (a hajókat Morzsa és Péch Balázs hozták ki nekünk a helyszínre mindössze 25 óra alatt, Köszönjük nektek!). A beköltözéssel nem voltak problémák, minden egység külön szobában lakott.

Edzésnapjainkon a körülményekkel ismerkedtünk, feltérképeztünk a helyi áramlásokat,és konstatáltuk, hogy figyelni kell a víz felszínén úszó néhol 1m átmérőjű medúzákra,mert eléggé lassítanak ,ha véletlen ütközünk velük. A körülményekről annyit mondanék,hogy a szél soha nem hagyott cserben minket ,mindig megjött a „seabrise” ami 4-6os NY-i irányú szelet jelentett, az apály-dagály különbségekre kellett talán a legtöbbet figyelnünk, mert általában 6-8m-es volt ,szerencsénkre tapasztaltuk, milyen is az igazi árapály jelenség (Hold-Nap együttállás) ezen a napon nem sikerült vízre jutnunk csak késő délután, mert 10-12m-es volt a szintkülönbség ,és az edzőmotorosok mind a talajon voltak,és a sólyánk is a vízszint felett volt jó 1m-rel. A vízen az apály miatt olykor-olykor 10-15 m/perc-es volt az áramlás,így figyelnünk kellett a kreuz szakaszban a szemből/hátulról érkező áramlásra. Időközben átfutott rajtunk egy-egy front ami megkavarta a szélirányokat,de általában egyenletes, kifújt szél volt, néha a felhőkből lehetett látni, hogy melyik oldal lesz a jobb;)!

A versenyen 120db 420-as egység és 86db 470-es indult. 420-as kettőseink közül Grams Dominik és Doubravszky Bálint került be az arany csoportba az összesített lista 24. helyezését megszerezve, ami azért is dicséretre méltó eredmény, mivel Dominik végig lázas betegen, antibiotikumot szedve versenyzett. Péch Fanni és Héjj Eszter gyengébb kezdést követően a selejtezők utolsó két futamán már jobban versenyzett, s egy 11. és 7. helyezést megszerezve lépett előrébb az 56. helyezésig, ám így is csak az ezüst csoportban folytathatták a versenyzést Gráfel Vincével és Weidinger Györggyel, valamint Földesi Péterrel és Borsos Dániellel. Vincééknek a pechük volt,mert nem csak elszakadt a kb. 2 napos spinnakerjük anyaghiba miatt hanem eredményeiket az első napon törölték , mivel partra érkezés után nem regisztrálták beérkezésüket, s másnap hiába vitorláztak a mezőny elejében, s értek el egy 10. és egy 3. helyezést, az összesítésben ugyan sokat léptek előrébb, de első napi botlásuk következtében lemaradtak a legjobb 40 egységet számláló csoportról. A döntő tervezett kilenc futamából csak hatot, az arany csoportnak pedig nyolcat sikerült lebonyolítani, melynek során Dominikék vissza csúsztak az összesített lista 38. helyezéséig, ám az ezüst csoportban Gyuriék felküzdötték magukat az 51. helyre, s az utolsó futamon másodikként szelték át a célvonalat. Földesiék a 69., míg Péch Fanniék a 71. helyen végeztek a 120 egységből álló mezőnyben.

470 egységeink közül az ezüst csoportban Győrffy-Lillik kettős a harmadik helyen végeztek, ami az összesített lista 46. helyét jelentette számukra .A Gond-Szellem páros az 59.helyet szerezte meg.

Bár idén nem sikerült maradéktalanul teljesíteni az elvárt eredményeket,így is gratulálunk versenyzőinknek!

Weidinger Gyuri