A 2011-es versenyszezon első külföldi megmérettetésén vettek részt a klubunk cadet versenyzői a lengyelországi Poznanban a Közép Európa Cadet Kupa idei első fordulóján.

A 12 órás utazást követően május 13-án került sor az első 4 futamra, melyen a nyugati pörgölődős, csíkos szélben remek teljesítményt mutattak a fiúk az 50 hajót számláló mezőnyben. Többen vitorláztak és szerencsére végeztek is az első 10 hely valamelyikén, ami nem volt jellemző ilyen mértékben az eddig versenyeink alatt itt Lengyelországban.

Különösen Borsos Geri és Horváth Balázs volt elemében, akik remek, kiegyensúlyozott eredményekkel (4., 2., 2., 1.), bár két bosszantó hibával, de sosem látott jó pozícióban fejezték be a napot. Remekül érezte Geri a szelet, a csíkokat a változásokat és remekül dolgozott Balázs a bőszelekben, így minden okom megvolt az esti dicséretre.

Marci és Bence a kezdeti nehézségek alatt idegenül mozogtak a számukra ismeretlen körülmények között, de szívós és higgadt munkával, egyre jobb futamokat produkálva (13., 21., 15., 8.) jelezték, hogy az első 10-be szeretnének kerülni.

Lukács és Matyi remekül kezdett, nagyon magabiztosan vitorláztak az első két futamban, sajnos a második futam befutójában elkövetett hibák nagyon megviselték Őket, így a többi futamban nem tudták azt a teljesítményt nyújtani, amit a verseny legelején (7., 11., 31., 29.).

Levente és Szabolcs nagyon bíztatóan kezdték a napot sokáig az élbolyban vitorláztak, de kisebb, rutintalanságukból fakadó hibáikkal egy kissé hátrébb csúsztak az első futam végére. A továbbiakban nagyon görcsösen szerettek volna arra a helyre kerülni, ahol az első futam elején voltak, de a nagy akarat nagy hibákat is szült, így két „betűs” futammal, de egy újabb bíztató eredménnyel jelezték, hogy nem elégednek meg a nap végén elfoglalt 36. hellyel (20., OCS, 12, DSQ).

Az esti pihenő és kikapcsolódást segítő programok ismét azt a hangulatot varázsolták a piciny tó partjára, amiért úgy szeretnek ide jönni a gyerekek.

A verseny 2. napja gyenge délies széllel és halasztással kezdődött. A várakozást követően egy elég rövidke pályán két futamot rendeztek, ahol nem sikerült olyan jól a szereplésünk, mint az első napon. Nem éreztek rá a gyerekek erre a szerencse faktortól sem mentes szélre. Ennek ellenére próbáltuk tartani a korábban megszerzett pozícióinkat, amin sokat segített az immáron egy kieső futam is.

Geriék egy 7. és egy 8. hellyel egy helyet visszacsúszva, de nem feladva dobogós reményeiket zárták a napot.

Marci és Bence egy remek 5. hellyel nyitottak, de a második futamban ők is rossz oldalán álltak a rulett asztalnak (30.), de így is a 10. pozícióba léptek előre a pénteki naphoz képest.

Lukács és Matyi egyáltalán nem volt otthon ebben a szélben és a két rossz futam (41., 25.) a 21. helyre röpítette őket hátra az eredménylistán.

Levente és Szabi elkezdték a csendes felzárkózásukat, egy 27. és egy jónak számító 15. hellyel a nap végén a 30. helyen álltak.

Az utolsó napon ismét a számunkra kedves nyugati szelet vártuk, ami lassan-lassan az első futam végére meg is érkezett. Onnan már csak azon izgultunk, hogy beleférjen a három futam a limitidőbe, így két kiesővel számolhattunk már.

Szerencsére minden jó, ha vége jó, minden egységünk megtartotta vagy javított pozícióján és gyakran láthattam, amint a 4 tihanyi hajó az első 15-ben száguld a cél felé.

Geriék hozták a kötelezőt. Közepes rajtokból türelmesen, előnyükre vigyázva hozták a három futamot (4., 2., 4.) és szerezték meg az összetett 3. helyet.

Marci és Bence ismét megküzdöttek a széllel 12., 16. és egy remek 5. hellyel egy helyet javítva az összetettben 9., serdülőben a 3. helyen végeztek.

Lukács és Matyi brillíroztak. Egyenletesen jól vitorlázva mind a három futamon az első 10 között végezve (10., 8., 8.) megérdemelten jöttek fel a 12. helyre.

Ugyan ez mondható el Leventéről és Szabiról, akik az utolsó elrontott rajtos futamot leszámítva nagyon eredményesen vitorláztak (14., 12., 35.) és kerültek a hőn áhított abszolút 20. helyre.

Remek versenyt futottunk nem várt eredményeket hozott a csapat és értékes közösséggé kezdett formálódni ezen az ismét remek hangulatú versenyen.

Gratulálok az egész csapatnak, nagyon büszke edző voltam Poznanban.

Tihany 2011. május 17.

Gergő

Képek a versenyről: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.1815981719296.2092543.1232675322

Eredmények:

1. POL 9755  MACIEJ KAMIŃSKI  SZYMON OSTROWSKI  11 PONT

2. POL 9514  BUDZIK BARTOSZ  PATRIK PIETKIEWICZ    14 PONT

3. HUN 9557 BORSOS GERGELY HORVÁTH BALÁZS 19 PONT

9. HUN 9769 SIMÓ MÁRTOM RÁCZ BENCE  74 PONT

12. HUN 9554 POLGÁR LUKÁCS KANYICSKA MÁRK 98 PONT

20. HUN 9502 RÁCZ LEVENTE KARDOS SZABOLCS 135 PONT