Augusztus 3-án érkeztünk Nieuwpoort-ba a 2011 évi Európa bajnokság helyszínére, négy 420-as egységgel: Mészáros Laura-Kratzl Anna, Grams Dominik-Weidinger György, Földesi Péter-Borsos Dániel, Bagyó Áron-Munka Márton. Edzőjük Morzsi, Regős Attila.

Másnap máris megkezdtük a hajók felkészítését és az edzéseket. A vízre szállásnál nem figyelmen kívül hagyható a közel 4-5 méteres ár-apály különbség. Az áramlás is igen erős, ami szintén fontos tényező a versenyzés szempontjából. A pénteki ( aug. 5.) edzésnapon a német belga görög és osztrák csapattal mértük össze erőnket egy-két próbafutam keretében, az eredmény meggyőző volt az első 10 helyen mindig benn voltunk, a Földesi-Borsos páros még futamot is nyert.

Másnap ( aug. 6.) is jól szerepeltünk, a franciákkal olaszokkal és izraeliekkel közös próbafutamokban is az első 5 helyen mindig volt két egységünk, az egyik futamot a Grams- Weidinger páros meg is nyerte.

Augusztus 7-8 a felméréseké, 8-án délutánra előfutamot terveztek, de a viharos szél miatt (6-7-es ) elmaradt. Morzsi ennek ellenére kiengedte a csapatot, holott a mezőny nagy része a parton várta a vízről visszaérkezőket. Fiú egységeink nagyon élvezték a komoly időt, és a lány csapatunk is kimerészkedett a tengerre.

Augusztus 9. az első hivatalos versenynap a 2011-es Belgiumi Európa bajnokságon. Közel húsz ország 102 hajója állt rajthoz az 5-ös észak nyugati szélben és közel 1.5-2 m-es hullámokban. A verseny nyílt, így nem csak európai országok versenyzői indulhattak, érkeztek hajók Ausztráliából, Szingapurból és Izraelből. Az első napba 2 futam fért, Mészáros-Kratzl lány és Bagyó-Munka párosunknak nehezebben indult a verseny, Grams-Weidinger egység két nagyon jó futama közül az elsőből korai rajt miatt kizárták őket, de még messze a vége. A rendezők 6 selejtező futamot terveztek, ahol eldől majd a későbbi csoportbeosztás ( arany, ezüst és bronz ). Földesi-Borsos páros az ebben a szélben tőlük elvárható kiegyensúlyozott teljesítményt hozták és az első két futam után az összetett sorrendben a 20. helyen állnak.

Augusztus 10. napos időre ébredtünk, a szél ma nyugati irányból és hasonlóan erősen, ha nem erősebben fújt mint előző nap ( 5-6-os ). Mind a négy párosnak szüksége volt minden tudására amit magával hozott. Mészáros-Kratzl lány és Bagyó-Munka párosunknak kicsit erősnek bizonyult a szél, de tisztességgel helyt álltak. Grams-Weidinger csapat is megküzdött minden jó helyezésért. Földesi-Borsos páros a már tőlük megszokott magabiztossággal kezelte a hajót és a nem egyszerű körülményeket, meggyőző 2 futamot tudhattak maguk mögött, egy 4. és egy 5. futameredménnyel az összetett eredménytáblán a 10. helyet elfoglalva.

Augusztus 11. a szélnek sem az iránya, de ez ereje sem változott, sőt, ha lehet még erősödött. Bíztunk benne, hogy a tegnapinál nem lesznek nehezebb körülmények, nem jött be. A továbbra is 5-6-os nyugati szél, néhol közel 7-es erősségű befújásokkal, mindenkiből kivette a végső tartalékokat. Ma sokan nem tudtak talpon maradni, köztük a mi 4 hajónkból is hárman, Mészáros-Kratzl lány és Bagyó-Munka párosunknak sikerült saját erőből talpra állni és folytatni a versenyt. Grams-Weidinger egységnek az árboca nem bírta az egyik keményebb ráfújást és elgörbült, így a második futamot feladni kényszerültek. Földesi-Borsos páros tovább menetelt előre, a második erősebb szeles futamban nem nagyon maradt ellenfelük, igaz Dani ez egyik manővernél elvesztette az egyik cipőjét, majd mezítláb folytatta a versenyt és a 2. helyen végeztek, ezzel biztos helyet szerezve az arany csoportban mindössze 19 pont különbséggel az első helyen álló franciáktól. Holnap pihenő nap, mindenkire ráfér !!!

Augusztus13. A pihenő nap után, ami nagyon kellemesen, bérelt biciklis Brugge-i városnézéssel telt, egy igazán kellemetlen esős nap következett,gyenge, változó 2-es széllel. Ma már a selejtezőkön kialakult eredmény szerinti csoportokban mentek a hajók, az első 34 az arany, a második 34 az ezüst, míg az utolsó 33 a bronz csoportban. Mészáros-Kratzl lány és Bagyó-Munka párosunknak a bronz csoportban, Grams-Weidinger egységnek az ezüst csoportban sikerült javítania a helyezésén. Földesi-Borsos csapatnak a legjobbak között már nem volt könnyű dolga, de megtartották pozíciójukat.

Augusztus 14. A szél továbbra is gyenge maradt, a versenyzést még tovább nehezítette az igen erős ( 50 m/perc ) áramlás szél irányból. A rendezők megpróbálták egy igen nagy pályán a mezőnyt elindítani. Az arany csoportot el is rajtoltatták, a Földesi-Borsos páros a második helyen ért fel az első bolyához, mikor időtúllépés miatt a futamot törölték.( a rajtól számított 25 percen belül nem érte el az első hajó az első bolyát ). Hosszas várakozás után mégis sikerült egy futamot lebonyolítani az addigra 4-5-ig erősödő nyugati szélben. Bagyó-Munka egység egy helyezést hátrébb csúszott a bronz csoportban, Grams-Weidinger páros folytatta az előre menetelést az ezüstben, látszik, hogy nem ott lenne a helyük. Földesi-Borsos csapat a legnehezebb arany csoportban egy helyezéssel hátrébb került.

Augusztus 15. az utolsó versenynap. A szél nem volt kegyes a versenyzőkhöz, gyenge 2-es, erős, közel szél irányból érkező áramlással, minden irányból érkező hullámzással.

Mészáros Laura-Kratzl Anna lány párosunk az utolsó futamban értek el legjobb eredményüket,

Bagyó Áron-Munka Márton csapat az utolsó napon még feljebb tudta magát küzdeni, a 4. helyre

Grams Dominik-Weidinger György egység megőrizte helyét az ezüst csoportban.

Földesi Péter-Borsos Dániel végül nagy küzdelemben a 15. helyet szerezte meg az arany csoportban, mely minden idők egyik legjobb 420-as tengeren elért nemzetközi eredménye.

Az összes résztvevő ország ( 19 ) közül a magyar páros a 10. lett

Végeredmény:

Mészáros Laura-Kratzl Anna 26. hely, bronz csoport

Bagyó Áron-Munka Márton 4. hely, bronz csoport

Grams Dominik-Weidinger György 6. hely ezüst csoport

Földesi Péter-Borsos Dániel 15. hely, arany csoport

Eredmények a www.420sailing.org honlapon olvashatók.

Eredmények a www.420sailing.org honlapon olvashatók.

Borsos Zoli küldte a friss híreket a honlapra, és kísérte és segítette a csapatot az EB alatt. Köszönjük!!!