2007 után ismét ranglista versenyt rendezhetett a Keszthelyi Yacht Club, de úgy érzem, hogy nem nagyon sikerült élniük a bizalommal, ami a többi edző elégedettségét illeti. A költözés sem volt egyszerű játék nekünk, hiszen a 420-as csapat mindkét szállító járművet használva Ausztriában van. A poznani verseny után hazafelé vittünk 4 Cadetot, a maradék 3 Cadet és 3 Optimist már könnyedén odakerült, már csak a motorost kellett Litkey Zsoltinak lejuttatnia a viharos Balatonon. Végül minden összeállt, és csütörtök este találkoztunk Keszthelyen, ahol nevezés, és a hajók összeszerelése volt a legfőbb feladat. Szállásunk alapvetően 4 bázisra épült, a legnagyobb csapat Tapsiéknál lakott.

Reggeli torna után időben érkeztünk a kikötőbe szombat reggel, és mire felszereltünk, már lehetett is vízre menni, jött egy kis szél. Előtte még átvettük a kajacsomagokat. Mindhárom napra volt mindenkinek napi 2 szendvics, csoki, ásványvíz. Fejedelmi kiszolgálás. Ezen a napon 4 futamot rendeztek. Az első futam pályája kisebb volt mint az edzőpályánk szokott lenni, és ráadásul lóversenyes, így a rajt dominált. A szél utána fokozatosan fordult el déli irányából egészen északira, minden futamra áttűzhették a pályát. Cadetban Polgár Lukács és Kanyicska Márk vitte volna a prímet, de három első helyük mellé becsúszott egy korai rajt is, így Rácz Levi és Nagy Nátán álltak az élen. Kálóczy Szebi és Scholtz Huba nagyon szépen mentek, előkelő helyet elfoglalva a nap végére. Az Optimistesek rossz napot fogtak ki, kivéve Balázs első futama, ahol 4. helyen ért célba. Nem találták a fonalat, sok taktikai hibát vétettek. A parton pastaparty, majd irány haza, a négy futam után senki sem volt túlpörögve estére.

Szombat reggel fújt a keleti szél, de mint tudjuk, ez mindig eláll. Molnár Zsófi legénysége beteget jelentett, de sikerült Lili öccsét Gusztit beültetni a hajóba, így ma vele szerepelhetett. Jól is mentek a futamban, melynek a vége kicsit nyögvenyelősre sikerült, végül hatodik helyen futottak be. A futamot Rácz Leviék nyerték, ezzel tovább erősítve vezető helyüket a tabellán. Sajnos Lukácsék megint korai rajtot gyűjtöttek, nehézzé téve maguknak a versenyt. Az opésok ismét nem voltak top-on, de már voltak bíztató jelek, főleg a rajtoknál. A szél elállt az első futam végére, és parti halasztást rendeltek el. A srácok minden energiát kiadtak magukból a parton, nem győztem kapkodni a fejem a csibészségek után… Pastaparty zárta a napot, majd BL döntő következett, de csak az első félidő az alvás miatt.

Vasárnapra Guszti nem ért rá, így újabb újonc, Szűcs Benedek került bevetésre. Keleti szél fújt reggel, de délit ígértek. Elrajtolt a futam a keletiben, de az első kreuz végén megjött az új szél, ezért érvénytelenítették a futamot. 2-3-as déli szélben gyorsan pályát raktak, majd rajt! Benedeknek sok volt a szél, ők a partra mentek. Az első futamot Karos Szabi és Bánszky Boti húzták be, izgalmas versenyzéssel. Leviék egy második hellyel biztosították végső győzelmüket, Lukácsék csupán az 5. helyen érkeztek. Adott volt a feladat az utolsó futamra. Az edző számolt, és a gyerekek végrehajtottak. Lukácsnak nem volt elég nyerni az ifi elsőséghez, hanem 4 hajót kellett közé és ellenfele közé szorítani. Leviék partnerek voltak, és sikerült a bravúr, ledolgozták a hátrányt. Optimistben csupán egy futamot sikerült tartani. Szűcs Ábel ment a legjobban, a végelszámolásnál 22. került a neve mellé. A többiek nem villantak túl nagyot.

Cadet ifiben nyert Polgár Lukács és Kanyicska Márk. Kendeh Liliék stabil vitorlázással harmadik helyen végeztek, megelőzve Kardos Szabiékat. Serdülőben Rácz Levente és Nagy Nátán meggyőző vitorlázással végzett az élen, az összetett elsőséget is vastagon besöpörve. Harmadik helyen végzett Szebi és Huba, akiknek sikerült megismételniük az agárdi bravúrt! Rácz Bence és Fehérvári Lackó olykor szépen, olykor sok hibával vitorlázott, maradt számukra a serdülő 6. hely. Molnár Zsófi a két betűs futammal sajnos a mezőny végén végzett, de tudjuk, hogy tudása alapján nem ott van a helye.

A díjkiosztón Berecz Zsombortól vehették át a díjat a helyezettek, majd egy kis tombola is volt, jelentős THE sikerekkel. Készült egy csoportkép, majd mindenki hazafelé vette az útját. Most egy hétvége edzés következik, ami már ráfér a csapatra a sok verseny után, majd négy egység utazik jövő héten a Német Cecc fordulóra, Geierswaldéra.

Pallay Tibor