Morzsi vezetésével négy párosunk indul a 420-as világbajnokságon a Fertő tó ausztria oldalán, Neusiedl-ben.

A friss, napi beszámolókat itt olvashatjátok Rutai Lili tollából:

Július 30 hétfő – Verseny 1. nap:

Az első futamot 11-kor, 12-14 csomós szélben és felhős időben kezdtük. Ez talán a verseny egyik legfontosabb napja, ugyanis a 6 selejtező futam közül 3-at mára terveznek. A 108 férfi- illetve vegyes párost három csoportba osztják, a 70 női hajó pedig 2 csoportban indul.
Az első  csoportban induló Péch Lóri és Weidinger Gyuri első futama remekül sikerült, egy jó rajt után 2. helyen futottak be. Bagyó Áron és Munka Marci a második csoportban nem túl fényesen kezdték a versenyt és 19-edikként értek célba. Borsos Geri és Simó Marci sem túl jól teljesítettek, 26-ként futottak be.
A második futamban Lóri elég rosszul rajtolt, és az első bólyához is csak 30-adiknak ért fel. Szerencsére egy félszél alatt ezt felhozták 7-edikre, és végül 10-edikként értek célba. Áron megint gyengén kezdett, és bár pár hajót megelőzött, 22-edikként végzett. Geri rajtja sem volt túl bíztató, de a végére sikerült feljönnie 8-adiknak.
A mai utolsó, harmadik futamra a szél gyengülni kezdett, ami a fiúknak nem igazán kedvezett. Lóri nem remekelt a rajtnál, viszont a futam közben folyamatosan jött föl, így 9-edik helyen végzett. Áron korai rajtot csinált, de egyébként sem ért volna el volna igazán jó helyezést. Geri rajtja jól sikerült, viszont az első kreuz után visszaesett, és 15-ként futott be.
Összetettben Lóriék 8., Áronék 74. és Geriék 49.helyen állnak, a két másik magyar hajó, a Sparis Bihary Gergő és Dani, illetve Neszményi Márk ès Baticz Belián pedig 31. és 52. helyen vannak.
Eközben a női pályán Virág Zsófi és Kratzl Anna aránylag jól mentek, összetettben 54. helyen állnak.

Sajnos Lóriékat a második futamból sportszerűtlen viselkedés miatt, egyébként jogtalanul kióvták, így lényegesen roszabbul végeztek.
Összetettben Lóriék 50 körül, Áronék 74. és Geriék 49.helyen állnak, a két másik magyar hajó, a Sparis Bihary Gergő és Dani,illetve Neszményi Márk ès Baticz Belián pedig 31. és 52. helyen vannak. Eközben a női pályán Virág Zsófi és Kratzl Anna sem igazán jól mentek, 54. helyen állnak.

Július 31 kedd – Verseny 2. nap

A mai napra az előlrejelzések 7-8 csomós szelet ígértek, de 11-re, mikor az első futamot indították volna, ez teljesen leállt. Két óra halasztás után megjött egy 4-6 csomós déli szél, és pontban 1-kor ellőtték  az első csoport rajtját. Borsos Geri nagyon jól kezdte a futamot, rajt után rögtön az élmezőnybe került. Sajnos jó pozícióját nem tudta megtartani, és 23-dik helyen futott be. A második csoportban rajtoló Áron és Lóri rajtja is jól sikerült, és bár nem az elsők közt, de ígértesen kezdték a futamot. Sajnos a szél nem nekik kedvezett: Gyuri 26-ik, Áron 22-ik lett.
A mai utolsó, összesen 5. futamban Geri közepesen rajtolt, de rögtön tisztázta is magát. Végig megtartotta a helyét, 18-ként ért célba. A másik két páros sem igazán jól rajtoltak, de mindketten feljöttek a futam közben, és Lóri 5., Áron pedig 23. helyen futott be.
A mai nap után Lóri 43., Áron 76. és Geri 59. helyen áll; Biharyék 20.-ak, Márkék pedig 48.-ak.
A lányoknak inkább kedvezett a gyenge szél, 23. és 12. hely után összetettben 51. helyen állnak.

Augusztus 1 szerda – verseny 3. nap

 

Ezt a napot is halasztással kezdtük, de szerencsére most nem a vizen, hanem a parton vártunk a szélre. Az elölrejelzések szélcsendet jósoltak, és a vizet nézve senki sem fűzött sok reményt ahhoz, hogy ma futamot rendeznek. 3-kor mégis elkezdett fújni a szél, és kevesebb mint egy órával később már a rajtokat indították. Mára tervezték az utolsó selejtező futamot, azaz ma véglegesül, hogy ki melyik csoportba került.

Áron sajnos már a rajtnál elrontotta, és a futam alatt sem sikerült sokkal feljönnie, és 29-ként ért be, és összesített 79. helyezetével a bronz csoportban folytatja a versenyt.

Lóri szépen vitorlázott, bár ő is ejtett kisebb hibákat, és 7. helyen ért be. Végéredményben 39. lett, és sajnos pont 2 ponttal maradt le az arany csoportból, az ezüst csoportban versenyez tovább.

Geri is jól teljesített, és nem sokkal Lóriék után, 15.helyen futott be, és összesített 57. helyével az ezüst csoport középmezőnyében fogja folytatni.

A női párosunk, Zsófi és Anna 26. helyen értek célba, és 55. egységként az ezüst csoportba kerültek be.

A Sparis Bihary testvérek egyetlen magyar hajóként az arany csoportban vitorláznak tovább, Márkék pedig 27.helyen az ezüst csoportba jutottak.

A mai nappal a selejtezők lezárultak, és a versenyzők a holnapi pihenőnap után már a csoportokban folytatják a versenyt.

 

Augusztus 3 péntek-verseny 4. Nap

Bár az előlrejelzések mára is szélcsendet jósoltak, a mai napot 12-16 csomós széllel kezdtük. A magyar férfi csapatok közül egy indult a legjobb, az arany csoportban, három az ezüstben, és egy a bronzban.

Az első futamban Lóri nem túl jól ment, 18-ként ért célba. Gerinek nem sikerült annyira jól, és 30.-nak futott be. Áronnak a tervek szerint a bronz csoportban elöl kellett volna lennie, de az első hely neki sem sikerült, és 5. lett.

A második futamra a szél kicsit erősödött, és bal oldalról érkező felhők miatt várható volt, hogy a szél arra fog fordulni. Lóriéknak ez a futam sem sikerült fényesen: már az elején elvesztek, és 16. helyen értek célba. Geri sem igazán érzett rá a körülményekre, csak 23. lett. Áron sem különösen jól ment: 7. helyre küzdötte fel magát.

A harmadik futamra egész kicsit visszagyengült a szél, de a napsütés nem jött vissza. Az ezüst csoportosoknak futam közben pályát módosítottak, és ez sokakat megzavart. Lóri 15., Geri 23. és Áron 15. lett.

Összesítve az arany csoportban Biharyék 26.-ak, az ezüst csoportban Lóriék 11.-ek, Geriék 23.-ak és Márkék 17.-ek, a bronz csopotban pedig Áron az 5.

A lányoknak a nagyobb szél nem igazán kedvezett, 23. 20. és 15 helyükkel 19. helyen állnak az ezüst csoportban.

 

Augusztus 5 szombat – Verseny 5. nap

Ma az egész nap a szélre való várakozással telt, de hiába. Egyetlen futamot sem sikerült rendezni, így mindenki maradt a tegnapi helyen. Az utolsó versenynapra vasárnapra a rendezőség ezért még 3 futamot tervez. Meglátjuk, mit szól majd ehhez az időjárás.

Augusztus 6 vasárnap- Verseny 6. nap

Mára kétféle szelet jósoltak a meteorológusok: voltak, aki szélcsendet, mások pedig 15 csomót ígértek az utolsó versenynapra. Mivel ma 3 futamot terveztek, mindenki az utóbbi verziót remélte, hiszen jó lett volna időben hazajutni. Sajnos nem jött be ez az elölrejelzés, és ha nem is szélcsendben, de nagyon kicsi szélben halasztással kezdtük a napot, és bár a szél egyre élénkült, csak 3-kor indultunk ki a vízre.

A férfi pályán 4-kor rajtolt az első, az arany csoport, ahol a Sparis Bihary testvérek nagyon nagy örömünkre 11. helyen értek célba, és ezzel legelső magyar hajóként 22.-ek lettek a legjobb csoportban.

A második csoportban is jól mentek a magyarok, Lóri 15. helyével 9-edik lett a csoportban, Borsos Geri 2. helyen futott be, és ezzel megszerezte  a 19. helyet, a Spartacusos Neszmelyi Mark pedig 19.-ként ért célba, és 20-adik lett a csoportban.

A bronz csoportos Bagyó Áron futama nem sikerült annyira jól: a futamban 15., a versenyen 14. helyen végzett a legroszabb csoportban.

A lányok viszont ügyesek voltak, és 10-edikként futottak be, megtartva ezzel 19-edik helyüket az ezüst csoportban.

 

Mindenkinek gratulálunk!

Részletes eredmények itt olvashatók:

http://events.sailracer.org/eventsites/results_420.asp?eventid=91106