Cadet EB Carnac 2012

 

Az idei EB Franciaországban, Carnac városában került megrendezésre. Ez a kis város 2000km-re helyezkedik el szeretett Balatonunktól, így egy hosszabb utazás várt a kijutó csapatokra. A három fordulós válogató után Polgár Lukács-Kanyicska Márk ( THE ), Fabacsovics Márk-Németh Boldizsár ( BYC ) és Asperján Mihály-Asperján Dénes ( KYC ) jutottak ki.

A kijutás feltételeit a Szövetség, a klubok, szülők és szponzorok adták össze. Az utazáshoz az autót a BYC, az utánfutót, az edzőt és a motorost a THE biztosította, köszönet nekik érte!

Négy nap felkészülés várt a csapatra az óceáni helyszínen, és minden nap kiváló sea breeze-ben tudtunk edzeni napi 3-4 órát, hatékonyan, más országokkal közösen. Sajnos a verseny kezdetére a kánikula elérte a francia partokat is, és ez leginkább a szél hiányában mutatkozott meg.

A szervezés és a rendezés bőven hagyott kívánni valót maga után. A felmérés gyorsan, és kevésbé alaposan ment, hamar túl voltunk rajta. A próbafutamon még szép szél volt, Asperjánék 4. helye a felére bontott mezőnyben figyelemre méltó volt!

Első napunk rögtön halasztással indult, és mivel az előrejelzések sem jósoltak túl sok szelet egy óra körül vízre mentünk. Mivel nem alakult ki szél, másnapra halasztottak.

Másnap reggel 7-re kell a kikötőbe menni, a vízre szállás után viszont jövünk is ki. Legkorábban rajt 5-kor, szól a fáma! Eltörölték a csoportokat, és már 3 futamból is érvényes az EB, ezek a délelőtt döntései. Délután éled a szél, irány a pálya. A Polgár-Kanyicska páros remek futammal 11. helyen ér be, Asperjánék 26. helye nagyon jónak számít, sajnos a Fabacsovics-Németh egység tudása alatt szerepel, csupán a 71. helyen szerénykedik.

Másnap reggel megint korai rajt, de most fúj a szél, de a végére elfogy. Polgárék összeszednek egy büntetőt pumpálásért, de szépen felállnak belőle a nyolcadik helyre, sajnos a befutó előtti hátszélben túlságosan biztosra akarnak menni, visszaesnek a 14. helyre, de ezzel összetettben előrelépnek a 8. helyre! Asperjánék hozzák az átlagot, 28. hellyel összetettben is ott állnak. A fabacsovics-Németh duó időn túli lett ebben a futamban. Halasztás 3-ig, majd végleg lelövik a napot, rajt másnap 3-ra kiírva. Megőrültek??

Természetesen másnap fúj a jó sea breeze délelőtt, de délután már nem, ismét halasztás. Végül 18:20 körül rajtoltunk el, gyenge szélben. A fekete zászlós rajtban Lukácsékat kitolta egy angol hajó, amit persze csak a parton tudtunk meg. Asperjánék hozták magukat 28. helyükkel, Márkék végre 35. helyen futottak be.

Az utolsó napon korai rajtolás volt a terv, de a szél nem akarta. Nem sikerült futamot tartani, és 10:30-kor véget is vetettek a várakozásnak, bár 14:00-ig lett volna idejük…

Asperjánék a három átlagos futammal végül 18. helyen végeztek, ami nagyon szép eredmény tőlük. A Polgár-Kanyicska egység sajnos a 117 pontos korai rajt okozta veszteséggel visszaesett a 35. helyre, a Fabacsovics-Németh páros a 62. helyen végzett a 116 hajót számláló mezőnyben.

Eredmények:

http://www.cadetec2012.org/results

Bővebb napi beszámolók, fényképek:

http://www.facebook.com/sailingcenter1

 

Pallus