A cadetos csapat idei első külföldi megmérettetésére a lengyelországi Poznan városában található tavon került sor az elmúlt hétvégén. Poznan nagyon szép kis hely, de az odautazást szívesen megspórolná az ember valahogy. Ugyanis a nem egészen 800 km-es út megtételéhet mintegy 11-12 óra szükségeltetik, köszönhetően a viszonylag csekély számú észak-dél irányú lengyel autópályának.

CEC Cup Poznan 2013.05-50sm

A szükséges pakolásokat elvégezte a csapat előző héten, illetve a pakolás végét szerda délután az edzők, indulás csütörtök reggel Budapestről. Szép időben, viszonylag melegben, de tudtuk, hogy kint nem vár ránk túl sok jó az előrejelzések szerint. Eső, eső, eső… Ez látszott a prognózisokból. Végül 11,5 óra autókázás után megérkeztünk Kiekrzbe, a helyi klubba. Amíg a srácok leszedték a hevedereket, addig szépen beneveztem a versenyre, majd a lepakolás után a szállásunkra mentünk, természetesen vacsorával indítottunk. A szállás még komfortos volt, bár a fűtés azért éjjel hiányzott.

 

Reggel tornával indult a nap, rövid átmozgatás, ébresztő jellegű. Szél alig lengedezett. Gyors reggeli, átvettük a hidegcsomagokat, majd irány a klub. Összeraktuk a hajókat, majd felmértük az ellenfeleket. Fiatal, és nemzetközi téren még tapasztalatlan csapatunk első komoly megmérettetése lesz ez a verseny. Mindhárom egység serdülő korú még, így a célkitűzés a mezőny első felébe kerülés, illetve egy hajótól az első 20-ba való bekerülés.

CEC Cup Poznan 2013.05-83sm

Első rajt délbenlenne, vízre is száll a csapat, kis átmozgató edzés, gyakorlás, a hely feltérképezése a cél. Előkerülnek a tavalyi jegyzeteim is, amire lehet támaszkodni, bár nem szentírás. Egy óra után partra megyünk, mert a szél nem akar intenzíven fújni. Az eső elkezd esni, innentől normál programmá válik. Eszembe jut Pay’r Egon mondása, „esőben nem lehet”! J A rendezőség nem így gondolja, kis élénkülésben vízre megyünk. A csapat fázik, de elrajtol az első futam. Az izgalom a motorosban is nagy. Legjobban ebben a futamban a Kálóczy Szebi-Mohácsi Marcell páros fut, és a 20. helyen hozzák be HUN 9557-es hajójukat a célba. Tőlük alig két hellyel lemaradva 22. helyen fut be a Rácz Bence-Szűcs Ábel duó HUN 9554-es hajójukkal, míg Molnár Zsófi-Szilassy Bori 27. helyen végez a HUN 9769-es hajóban. Több futam nincs, irány a part. Kolbászsütésre visszatérünk a klubba egy jó meleg fürdő után, esőben. Utána még elfogyasztjuk a vacsoránkat, majd 10 óra előtt takarodó, előtte fakultatív erősítés a közös helységben.

CEC Cup Poznan 2013.05-77sm

 

Szombat reggel nem esik, viszont cserébe tükör a víz. Reggeli torna, ma picit hosszabb lélegzetvételű. Reggeli után már lengedez valami, száraz ruhában támad a csapat a klubba. A rajt 11-re van kiírva, nem tudom miért, de tény, hogy addig jót vitorlázunk, de 11-re eláll a szél. Kezdetét veszi egy maratoni halasztás, de legalább nem esik, sőt, még a nap is kisüt néha! Mintegy 5 óra halasztás után felkötöm vontára a hajókat, és irány a part. Utánunk jön az egész mezőny. A parton kis forró csokihoz jutunk, kapunk fánkot, és főleg rendes wc-re tudnak menni a fiatalok. A rendezők nem adják fel, és visszarendelik a mezőnyt a vízre 17 órakor. Két futamot is tartanak, a mesebeli szélben. Hol volt, hol nem volt… Hajóink alapvetően egymásra figyelve vitorláznak, ami nagy hiba, mert az első futamban kettő is időntúli lesz, míg a Rácz-Szűcs páros a 33. helyről indítva kapaszkodik fel a 17. helyre. A következő futamban Ráczék jól kezdenek, de picit túlravaszkodják az első kreuz végét, de így is 15.-nek fordulnak. Jönnek fel pár helyet, de a második kreuzban visszaesnek, és megint 17. helyen futnak be. Szebiék 24-re ássák fel magukat, míg Zsófiék a 30. helyen szerénykednek, tecnikai problémájuk miatt. Nem tudnak spinnakert húzni, pedig kreuzban rendre az első 20 körül értek fel a kreuzbójákhoz. Este vacsora, eligazítás, majd gyors alvás a nem száradó cuccok közt.

 

Vasárnap reggel esik. Nem lep meg, szél nincs. Ma vízre sem megyünk, viszont kitűnő ütemben vesszük ki a motorost, és pakolunk fel, így viszonylag korán tudunk indulni a nem rövid hazaútra.

 

Rácz Bence és Szűcs Ábel összetettben a 16. helyen végeztek. Kezdeti lámpalázukat levetkőzték, és szépen is tudtak vitorlázni. Ha egy kis higgadtság és következetesség is párosul képességeikkel, akkor szép eredményeket fognak tudni elérni az idei évben. Korosztályukban a serdülők között másodikak lettek!

CEC Cup Poznan 2013.05-7sm

Kálóczy Szebi és Mohácsi Marcell tavaly is vitorlázott már együtt. Szebi 2,5 éve, Marcell 1 éve vitorlázik. Versenyzésükre a túlzott biztonság volt a jellemző. Beleestek abba a hibába, hogy Ráczékra figyelve vitorláztak a futamokban, ami jelentős visszaeséseket eredményezett. Szorgalommal felérhetnek oda a mezőnyökben, amivel ők is elégedettek lehetnek. Serdülőben a negyedik helyen végeztek, alig lemaradva a harmadiktól!

CEC Cup Poznan 2013.05-45sm

Molnár Zsófi és Szilassy Bori nagy reményekkel érkezett, és távozott is Poznanból. Sebességük megvan, de sokszor nem következetesek, nem hisznek önmagukban. Ha ezeket a dolgokat levetkőzik, akkor jelentős javulás következhet be eredményeikben. Sokkal több van bennük mint az összetett 30. hely, serdülő hetedik!

CEC Cup Poznan 2013.05-63sm

Ahogy elindultunk, elkezdett esni az eső, szerencsések voltunk ebben. A hazaút hosszú és eseménytelen volt, két megállóval hajnali fél 3-ra sikerült is hazaszállítani kis csapatunkat. Folytatás egy hónap múlva Németországban.

Eredmények:

 

http://zlks.pl/assets/Uploads/2013/CECC2013.pdf