Július végén 4 párosunk vett részt a belgiumi Nieuwport városában rendezett Cadet világbajnokságon.

Pallus napi hírekkel szolgált nekünk a Facebook-on az eseményekről, itt csak az utolsó igazán rövid összefoglalóját látjátok, a mesés képeket pedig Szűcs Balázs készítette:

 

 

 

Ami volt:Cadet World Championship'13 day 4-184_1200

– 8 gyerek, 4 hajóban

– 14 nap

– 62 levitorlázott óra 10 nap alatt

– 67 induó, 11 országból

– futamokban 2.,6.,13., 17., 18. helyezések

– SERDÜLŐ 3., 4., 6. helyezésekCadet World Championship'13 day 4-21_1200

– 9 borulás

– 8-28 csomós szél

– 2,5 méteres hullámok

– 3500km autózás ( hazafelé 18 óra egyben )

– 520 liter gázolaj az autóba

– 110 liter benzin a motorosba

– 400 vontával töltött perc

– kb. 140 elkészített és elfogyasztott szendvicsCadet World Championship'13 day 4-19_1200

– 6 db új sárkány eregetésre

– rendkívül sok segítség Szűcs Krisztától!

– SOK SOK ÉLMÉNY!!!

 

 

És megérkezett a részletes beszámoló is Pallus jóvoltából, íme:

 

A Cadet egy tradícionális, nagy hagyományokkal bíró utánpótlás nevelő hajó. Külföldön népszerű, hiszen remek nevelő hajó a 420-as osztályra előkészítve a fiatal vitorlázókat, akik 17 éves korukig mehetnek a hajóval. Számos olimpiai-világ és európabajnok kezdte pályafutását az osztályban.

Az idei évben a válogatók alapján négy egység találtatott érdemesnek arra, hogy részt vegyen a világbajnokságon. Az utazás kalandos volt, 4 hajó és egy motoros még sosem utazott egy szerelvénnyel, de most összehoztuk. Felkészülésünk, leszámítva az Európakupa versenyeket, kizárólag a Balatonon zajlott, ami azért nem a legideálisabb a helyszínt nézve, hiszen a verseny az északi tengeren került megrendezésre. Ezért is érkeztünk korábban, volt időnk feltérképezni az áramlást ( 15-70m/perc), de sajnos kizárólag csak gyenge szélben tudtunk vitorlázni az edzésnapokon.

A verseny 6 napig tartott, három nap után egy pihenőnappal. A mezőny 67 egységet számlált, 11 országból, köztük a négy egység, mind a THE színeiben. Az összes, azaz 12 futamot sikerült megrendezni 6 nap alatt. 3 futamban fújt kis vagy közepes szél, a fennmaradó 9 futamban 15-28 csomós szél, és az ehhez párosuló hullámok nehezítették versenyzőink dolgát. Mind a négy egységünk a serdülő korosztályhoz tartozott, azaz 15 éve alattiak. A kormányosok közül hárman 14 évesek, egyikük 13!

A nagy múltú Cadetos nemzeteket utolérte az Ukrán csapat, és szerezte meg a VB címet az Igor Lvov-Vladislav Yemenko kettős. Második helyen végzett egy angol egység, Arra Holmann-Lucie Offord megelőzve a legjobb női címet is elnyerő fehérorosz Natassia Kryutsova-Veranika Melnichndak párost. Az első 10-ben egyébként három ukrán is szerepelt, ők az utolsó nap balszerencsések voltak, mindkét egység borult, így kiestek az első 6-ból.

Rácz Bence és Szűcs Ábel ősztől vitorláznak együtt. Teljesítményüket egy második hellyel koronázták meg, amikor nekik ideális körülmények voltak. Sajnos erős szélben háromszor is felborultak, mindháromszor a 25. hely környékén. Eljátszhatunk a gondolattal, hogy mi lett volna ha… de a sportban a ha-val kezdődő mondatoknak nincs értelme. Összetettben a 38 helyen végeztek, korosztályukban az előkelő 3. helyet szerezték meg!

Kálóczy Szebasztián és Mohácsi Marcell nemzetközi rutinja csekély, most vitorláztak először tengeren. Szebinek ez a harmadik versenyszezonja, ami különösen értékessé teszi az elért 40. helyet, mely serdülőben a 4. helyezést jelentette a csapatnak.

A Molnár Zsófi-Szilassy Bori kettős messze a várakozásokon felül teljesített. Többször vitorláztak az első húszban, és egy remek hatodik helyel vetették észre magukat a mezőnyben! A végelszámolásban ők is előrébb végezhettek volna egy csepp tengeri rutinnal. Összetettben 42., serdülőben 6. helyen végeztek.

Szalai Barna és Scholtz Huba jó párost alkotnak, és fejlődnek szépen versenyről versenyre. Nehezen szokták meg a körülményeket, de a verseny vége felé hozták a stabil 40-en belüli helyeket. Ők összetettben a 48. helyen végeztek, serdülőben 9. helyen végeztek.

Jövőre az osztály az olimpiai vízeken tartja a Világbajnokságot, Weymouth vízein. 2015-ben Horvátország, 2016-ban Argentína rendezhet. Szóba került egy 2016-os tihanyi Európabajnokság megrendezésének ötlete is….

Külön köszönet a támogatásért a THE-nek, a szülőknek és a Magyar Vitorlás Szövetségnek, akik egyenlő harmadokban járultak hozzá a költségekhez. És nagy köszönet jár Glósz Krisztinek, aki végig velünk volt kint, és nagyon sokat segített. Köszönet illeti még a Szalai családot a kint létük alatt nyújtott segítségükért! Nélkületek nehezebb lett volna!

pallus