Vasárnap délután edzés után, a Budapest felé tartókkal megnéztük az nemrég elkészült  Spirit of Hungary-t.  A 60 lábas földkerülő vitorlással Fa Nándor készül a 2016-os Vendee Globe-ra, hogy körbevitorlázza a Földet. A vadonatúj karbon hajó teljesen magyar tervek alapján, magyar műhelyben készült.  Itthon, hazai tudásból a világ egyik legmodernebb  vitorlása született meg. Így nem hagyhattuk ki ezt az alkalmat, hogy  Fa Nándi fehérvári telepén a nyílt napon alaposan megvizsgáljuk.

A hajó ugyanis ezen a héten elhagyja kis hazánkat, és többet nem is valószínű, hogy visszatér.  A héten Trieszt kikötőjébe különleges szállítmányként fogják lefuvarozni, mivel széltében két sávot is elfoglal.  Így szóba sem jöhet egy sima országút, csak autópályán haladhat a kamion vele, ezért nagy szerencse, hogy a Fehérvárt elkerülő körgyűrű és Trieszt között végig autósztáda van.

A hajót Fa Nándor Déry Attilával együtt tervezte, Attila a THE kikötőjével szemben lakik Tihanyban, és nálunk próbálgatja Flaar típusú, saját tervezésű versenyhajóit. A teljes karbon hajótest Paulovics Dini műhelyében készült, aki különben is a világ egyik legismertebb karbon hajóépítője. Ő alkotta többek között az Amerika Kupa hajókra a vorstagot, és nála készülnek Russel Coatts 60 lábas szuperhajói is.

A Spirit of Hungary meglepő méretekkel rendelkezik, most még árbóc, tőkesúly és kormány nélkül is ámultunk a nagyságán. Az árbóca 28 méter magas lesz, ami egy kb. 9 emeletes ház magassága, a nagyvitorlája 160 m2, a genakkerje pedig 400 m2-es lesz, ez kb. az agárdi klubház teljes alapterülete.

A vitorlás idei programja nagyon feszes: alig, hogy leér Triesztbe, elvégzik a szükséges biztonsági ellenőrzéseket rajta, belekerül az árbóc, a műszerek, a tőkesúly és a kormány. Erre csak 20 napjuk lesz Triesztben, onnan a Földközi tengeren keresztül New York felé veszi az irányt. Innen indul ugyanis a Spirit of Hungary első versenye, a négykezes Transatlantic Challenge. Fa Nándi partner Goszleth Marcell lesz ezen a versenyen, aki 420 edzőként is jól ismert számotokra.  Szeptemberben pedig a vitorlás a Barcelona Challenge regattán elindul első földkerülő versenyére.

Agárdon az YKA-ban hasonlóan tervezték edzőink a napot, ők is eljöttek megnézni ezt a csodát, így velük együtt készült a csoportkép Fa Nándival a hajó előtt.

 

Spirit of Hungary