Az előző évekhez képest kicsit átalakult az Európa Kupa naptára az új német helyszín miatt. Nem nyár elején, hanem szeptemberben akarták megrendezni a németek, mondván majd több hajó lesz a versenyen. Ez azt eredményezte, hogy 5 hét alatt megy le 3 verseny.

Az új helyszín Bautzen, ami kicsit közelebb van mint Geierswalde, ahova eddig jártunk. Péntek reggel pakolás Tihanyban, indulás délben, a Hodács műhelyben felveszünk még egy hajót, és nekivágunk. Eső-eső hátán. Bánszky Botond beteg, helyette Szűcs Benedek a beugró, őt Győrnél vesszük fel anyukájával, aki megint ellátott minket süteményekkel. ☺

Az út szinte eseménytelen, 1-2 megállás borzolja csak a kedélyeket, de az utolsó 50 kilométer nem egy álom. 80 méteres látótávolság, furfangos terelések, akadozó gps, de végül elérjük a szállásunkat. A szobák szuperek, mindenki kialussza magát.

A reggeli protokoll után irány a klub, a továbbra is akadozó gps-el, de megoldjuk, van még papír alapú térképünk is! Közben üzemanyagunk lecsökken, az autó 0 kilométert ír. Úgy látszik, hogy a német CECC ezzel jár minden évben. Lepakolás, benevezés a szitáló esőben, majd Szebivel megtankolni inulunk. Izgalmas túra, az autó már rángat, de 7,5km-re találunk a mennyei gázolajból, és megitatjuk hűséges társunkat, Transitot! Mire visszaérünk eldől, megyünk vízre, kint fúj a szél….

Vízre szállunk, de kint olaj a tó, a vizet sem borzolja semmi. Meglepetésre ellövik a futamot, de mivel sokat edzünk ilyen körülmények között is, nem okoz gondot a gyors haladás. Szebi elnézi az órát, korai rajtot vét, visszamegy, de nagy hátrány, a végére a 7. helyre tud feljönni. Molnár Zsófiék beragadtak a rajtnál, de remekül ásssák fel magukat egészen az 4. helyig. Horváth Balázs és Szűcs Benedek pedig végig vezetve magabiztosan nyeri a futamot! Trükkös idő volt, komoly áramlással, lévén ez egy duzzasztott tó.

A második futamban Balázs és Szebi végig az élen csatázott, végül Szebiék értek be előbb. Zsófiék hozták a szokásos rossz rajtból feljövünk futamot. A harmadik futamban Balázsék megint vezettek, de felőrölték őket az üldözők. Nyert egy német, aki a VB-n negyedik volt, második Szebiék utána Balázsék harmadikak. Zsófiék másolták az előző futamokat, és tízben végeztek. A negyedik futam már jó későn rajtolt, a befutó fél 6 után volt. A német nyert, Szebi második. Balázson a fáradtság jelei mutatkoztak, de szépen bejöttek negyedik helyen, Zsófiék éppen befértek a tízbe.

6 körül értünk partot, több mint 7 órát voltunk vízen. Este befizettünk vacsorára, és megvártuk a tombolát, ahol mindenki nyert értékes nyereményt. Fél 9-re értünk haza, fürdés, az alvással senkinek sem volt gondja.  CE Cadet Cup 2014 - Deutschland

Reggel a rajtot eltolták fél órával, ami érthetetlen. Szitáló eső, köd. Megyünk vízre, talán 2 futam kifér még. A kotta egyértelmű, meg kell verni a vezető egységet, mert 1 pontra van Szebiéktől, és mégegyre Balázséktól. Zsófiék ötödikek, de feljöhetnek. Nem tudnak normális rajtvonalat kirakni, és még mozog a kreuzbója 3 percesben… 3 német áll rá Szebiékre, de kitisztázza magát, de már csak a második hely elérhető, ezt hozza is. Balázsék és Zsófiék rossz oldalon vannak egy beregadt rajt után, a végére 7. és 9. helyen futnak be. Nincs fent az L lobogó, azaz nincs több futam. Elindulnak kifelé. Jön a német edző, hogy legyen e még egy futam az idő lejárta ellenére. Gyors számolás, és jelzem, hogy mi nem szeretnénk. 2 perc múlva újra fent az L lobogó. Én meg robogok a rendező hajóhoz, és megkérdezem, hogy ez mi??? Lesz futam, jön a válasz… Mondom neki, hogy mi nem vitorlázunk, mert nem a szabályok szerint jártak el, és az előző futam is érvénytelenítve lesz a mozgó jel miatt… Ez hatással lett, lehúzták az L lobogót, és mehettünk pakolni. Biztosan morogtak rám, de a versenyzőim érdekeit mindig szem előtt kell tartanom minden körülmények között.

Összetettben Kálóczy Szebi és Mohácsi Marcell második helyen végzett, végig pariban voltak a VB 4. helyezett egységgel, akiknél nem mellesleg a kormányos 17 éves. Az alkalmi páros, Horváth Balázs és Szűcs Benedek álomszerűen kezdtek a versenyen, a végén kijött a fáradtság, de hát Balázs csupán 13 éves, Benedek pedig 10, és ez volt az első Cadet versenye. Remekül helyt álltak, végül a harmadik helyen végeztek! Molnár Zsófi és Barts Valér nagy talány volt, főleg a rajtok terén. Ha egy normálisat tudtak volna rajtolni az öt futamban, akkor megszerezték volna simán a negyedik helyet. Így ötödik helyen végeztek.

3 órakor hazafelé indultunk, és 11 óra után haza is értünk. Mindenki megtanulta a leckéjét, ami remélem rendben is volt a hétfői tanítási napon. Két hét múlva irány Csehország, hét egységgel, nagyon nagy csapattal!

 

Pallus