Majthényi Emlékverseny: Jutalomidőjárás, nagy mezőnyök, tiszta küzdelmek

Bár az időjárási előrejelzések túlzottan bíztatóak éppen nem voltak – csendes eső, zivatarok, időnként széltelenség –, valószínűleg nem vállal nagy kockázatot, aki arra tippel, hogy már a szezon elején sikerült az évad egyik legjobb versenyét megrendezni Agárdon a hétvégén. Verőfény, 22-26 fok, 8-16 csomós délnyugati-északi szél.

A Majthényi Zsombor Emlékversenyen – ami Optimist osztályban a vb-re és az eb-re válogatott, valamint ranglista verseny is volt, a Laser osztályokban pedig ranglista versenyként esett a latba – ritkán látott pompás időjárási körülmények között körözhetett a mezőny. Mindhárom napon a tervezett számú futamot teljesítették a mezőnyök, csúszás nem volt, halasztásra is csak szombaton kényszerült Majthényi Zsombor versenyvezető. Megérte azonban a várakozás, mert a délelőtti beborult tingli-tangli után kora délután hibátlan északnyugatiban versenyeztek a mezőnyök.

A verseny súlyának megfelelően nagy mezőnyök jöttek össze: 101 OP, 34 Laser 4.7-es és 19 Laser Radial szerepelt a evezési listákon. A tét és a sűrű mezőnyök ellenére kiemelkedően sportszerű futamokat teljesítettek a versenyzők, az öt tagú zsűri mindössze három füttyös büntetést osztott ki és összesen kettő óvást tárgyalt. Az OP-mezőny első futamától – amikor csak hatodszorra sikerült nekivágni a távnak – eltekintve a rajtok is különösebb atrocitások nélkül folytak. A rendezők folyamatosan korrigálták a szél – a Velencei-tavon alapértelmezett – kisebb-nagyobb változásait, így a futamokban valóban a tudás és a felkészültség döntött és kevéssé kapott szerepet a vakvéletlen.

Nagy meglepetések így nem is születtek, minden osztályban az esélyesek végeztek elő, Optimistben a szparis Vladiszavlyev Alexandar nyert klubtársa, Szabó Roni Oszkár előtt, az első hétben az SVE és a BYC versenyzői végeztek, a legjobb lány versenyző a THE-YKA-s Litkey Janka lett az összetett hetedik helyén. Laser 4.7-ben az MVM versenyzője, Kovács Attila győzött, pontegyenlőséggel a THA-YKA versenyzője, Majthényi Zsombor (Pifu) előtt. Az első tízben 5 THE-YKA versenyző és 4 BYC-es vitorlázó sorakozott. Laser Radiálban a Balatoni Yacht Club versenyzői uralták a versenyt: az első ötbe hárman is befértek és a győztes Veisse Zoltán is a klub versenyzője.

A verseny legnagyobb küzdőjének – ezt a díjat az az optimistes veresenyző nyeri el, aki minden futamot teljesítők között az utolsó – a KYK VSE versenyzője, Kovács Herbert bizonyult. A rendezőség kiosztott egy ad hoc fair play díjat is, amit Buzás Bojta kapott azért, mert egy versenyzőtársának visszavitte a menet közben elhagyott gaff-rudját, amivel ellenfele tovább tudott küzdeni, ő maga viszont számos helyezéssel hátrébb került az akció miatt.