Résztvevők

Bors Máté – Horváth Balázs, kerettag
Bagyó Áron – Polgár Lukács. kerettag
Munka Márton – Kanyicska Márk. kerettag
Kerekes Zsombor – Rácz Levente, tartalék
Gerencsér Gergely, edző

A 2010-es szezon első vízi edzőtáborát a tervekhez képest egy héttel később sikerült megtartanunk a rossz időjárási körülmények miatt. A csapat tagjai részben önállóan készültek a téli időszakban, különböző helyszíneken. A fizikai felkészülést részben a klub által szervezett edzések, részben pedig egyéb sportágak edzésein végezték a versenyzők. Ezzel az edzőtáborral vette kezdetét a közös munka, mind a szárazföldön, mind pedig a vízen. Az edzőtábor célja, a hajókezelés rutinjának visszaszerzése, az alapvető manőverek készség szintű fejlesztése, a közös munka elméleti, mentális alapjainak megteremtése.

Az éjszakai utazást követően a pakolás és hajószerelést követően csütörtökön egy hosszabb 3 órás edzéssel vette kezdetét a vízi munka, gyenge 1 Bft erősségű D-DNY-i szélben hullámmentes vízen. Az edzés első negyedében önállóvitorlázással hangolódott minden egység a közös gyakorlatokra. Az önálló vitorlázás során mindenkinek a felszerelés összehangolásával a manőverekhez tartozó közös mozdulatok, gyakorlásával kellett foglalkoznia. A gyakorlás további részében a az alapvető manőverek (leejtés – felélesedés) gyakorlására került a hangsúly. Az edzés ezen szakaszában látszott, hogy ezen a területen nagyon jó szinten maradt a versenyzők tudása a téli holt idény ellenére. Összehangoltan mozogtak a párok, jól alkalmazkodtak mozgásukkal, hajókezelésükkel az aktuális körülményekhez.

Az alap gyakorlatokat követően a fordulásokra és a spinakker nélküli halzolásokra helyeztük át a hangsúlyt. A gyakorlatokat egyre nehezítve hajtotta végre minden egység, igyekeztünk különböző kényszerítő helyzetekkel (jelre végrehajtás; páros forduló) nehezíteni a gyakorlat végrehajtást. A fordulások és halzolások tekintetében is kisebb , de meghatározó hibákat lehetett felfedezni, az átbillentések, az egyszerre történő mozgás tekintetében. A legénységek mozgásával, a mozgás ritmusával és dinamikájával voltak főként gondok, amiket igyekeztünk a nap során minél többet javítani.

Ez esti kiértékelés során a pozitívumok erősítése mellett ezeket a hibákat, igyekeztünk szóban is kielemezni. A nap során nagyon magas szinten volt a versenyzők koncentrációja és fegyelme. A péntek nap viharos erejű szelében (35-40 csomó D-DNY a parton) az elméleti képzés vette át a teret. Az idény elején a sikeres közös munka alapjait igyekeztünk áttekinteni, valamint azokat a legfontosabb dolgokat, melyekre egy vitorlázónak a parton és vízen szüksége van. Minden csapat maga állította össze önálló feladatvégzés során azokat a listákat, melyeken minden szükséges eszközt felsorolnak. Ezek az u.n “check list”-ek segítik őket az önálló munkára való felkészülésben. Nagyon hasznos volt az időt erre szentelni, mert versenyzői személyiségük épülését szolgálta.

A szombati napon a csütörtökihez hasonló időjárási körülmények fogadtak minket, folyamatos esővel kiegészülve. Természetesen ez a körülmény nem tette könnyebbé a munkát, de a 2×2,5 óra alatt remekül helytálltak a versenyzők. Ezen a napon egyensúlyi gyakorlatok végeztünk a hajókban, melyek a gyenge szélben nem voltak egyszerűek. Mind a legénységnek bőszélben, mind a kormányosoknak kreuzban, különböző, a természetestől eltérő helyzetekben kellett a hajóban az egyensúlyi állapotot fenntartani. Ezen gyakorlatok során lehetett látni, a hosszabb kihagyást és jó képet adott az egyes versenyzőkről, és ebben az érzékben meglévő állapotukról.

Az edzőtábor nagyon jól szolgálta azt a célt, amit kitűztünk. A korábbi években ennél magasabb óraszámban tudtunk vitorlázni, de a legtöbbet így is kihoztunk a lehetőségekből. A versenyzők jó benyomást keltettek, nagyon jó alappal rendelkeznek a világbajnoki felkészüléshez. Közösségként remekül működnek, bár mivel azonos klubból érkeztek ez nem is meglepő. A felkészülés vízi alapozással március elején folytatódik Tihanyban, majd hazai és CECC kupa versenyekkel hangolódik a csapat a júliusi, lengyelországi Világbajnokságra.
Tihany, 2010. február 25.

Gerencsér Gergely